Flower

Archive for Ianuarie, 2009

Comunicarea cu instantele Sistemului Psihic Uman si trairea psihologica a sentimentului religios in cautarea Sinelui in traditia trismegista

Multe si variate au fost crizele prin care a trecut psihologia pe parcursul nasterii si constituirii sale ca disciplina de sine-statatoare. O parte dintre ele si-au gasit rezolvarea, altele continua sa puna probleme celor care se ocupa de epistemologia acestei discipline.
Prezentul studiu are ca scop sugerarea unei solutii teoretice la problema relationarii si comunicarii specifice cu instantele Sistemului Psihic Uman, solutie pe care o intuim a veni dinspre traditia trismegista - una dintre cele mai vechi orientari spirituale localizata in primele secole de dupa Hristos. Vom incerca – avand in minte scopul deja enuntat – sa descriem si sa dezvoltam pe scurt tema comunicarii in psihologia de astazi, apoi sa facem o scurta prezentare a hermetismului si sa trecem in revista principalele sale caracteristici, dupa care sa propunem – fara a avea pretentia unei solutii finale si definitive – un model al comunicarii cu instantele Sitemului Psihic Uman (SPU).
Cu siguranta comunicarea este una din temele dominante ale psihologiei. si cand spun asta ma gandesc in primul rand la doua dimensiuni esentiale ale acestei discipline: dimensiunea practica si cea teoretic-epistemologica.
(Click aici pentru a citi tot materialul)

Thank God you’re a man :-)

What goes through your mind when someone says “Let’s go for a drink”?

Tema pentru Colocviul de Psihologie Integrala

Pentru Colocviul de Psihologie Integrala de la Masterul de interventii fundamentale in terapie si dezvoltare personala din data de 28 Ian. 2009 trebuie pregatita urmatoarea tema sub forma de referat scris:

Prezentati o situatie personala de viata (scenariu, fantasma, vis etc.) care v-a determinat sa va puneti unele intrebari existentiale fundamentale. Identificati cateva elemente simbolice importante pentru respectivul context si oferiti una sau mai multe solutii terapeutice care sa apartina unor orientari psihoterapeutice sau spirituale diferite.

Vintila Mihailescu despre vanatoarea lui tiriac

“Ceausescu chiar avea ambitia sa fie primul vanator al tarii si chiar era convins ca este. Avea ‘orgoliu de vanator’. Tiriac are doar orgoliu de miliardar, pentru care vanatoarea este doar un alt mediu de afaceri” , a afirmat antropologul Vintila Mihailescu in discutia online cu cititorii HotNews.ro despre insemnatatea vanatorii organizate la Balc. Intrebat de un cititor daca evenimentul a fost o tampenie, Mihailescu a replicat: “Nu e o tampenie, e o porcarie.”

(Continuarea pe HotNews.ro)

Tema de la metodologie :-) (19-23 Ian)

Realizati operationalizarea termenului BALAUR pornind de la definitia nominala de mai jos si stabiliti titlul unei posibile teme de cercetare in care sa fie folosita respectiva operationalizare.

BALAUR: Simbol arhetipal de mare persistenta si cu o arie larga de raspandire in miturile lumii, incarcat cu multiple semnificatii si avand variate forme (dragon, zmeu, sarpe, bazilisc, beliemoth, leviathan etc). Cel mai adesea este intruchipat intr-o fiinta fantastica, avand forma unui sarpe urias, cu unul sau mai multe capete, cu aripi si gheare ascutite, varsand foc pe gura. intruchipeaza fortele haotice ale universului si instinctele primare, neimblanzite ale omului. Are o latura benefica fiind asociat apei, fertilitatii, bogatiei (este pazitor al comorilor), focului uranian si stramosului mitic, dar si o fata intunecata, fiind intruchiparea raului universal, a diavolului, a fortelor obscure si pulsatiilor inconstientului. Omorarea balaurului (dragonului, monstrului) primordial, infaptuita de zeul solar sau eroul civilizator (Indra, Marduk, Apollo, Siegfried etc), semnifica inceputul cosmicizarii lumii si instaurarii ordinii sociale. (Dictionar de simboluri si arhetipuri culturale - Ivan Evseev)

Razboiul din Gaza

Indiferent de motivele si de antecedentele declarate de una sau de alta dintre partile implicate in conflictul din Gaza, nu exista nicio justificare pentru suferinta civililor de acolo. Am auzit un comentator invitat la o televiziune care spunea (citez din memorie): “Nu i-a obligat nimeni pe palestinieni sa stea acolo, au stiut de la inceput ca daca raman in zona se supun unui risc“. Oare la care inceput se referea ?

Scurt ghid al lucrarii de cercetare / disertatie

Cum se stabileste titlul lucrarii ?

De cele mai multe ori, titlul unei lucrari se stabileste pornind de la problematica sau de la obiectivul general. Cercetatorii in stiinte socio-umane, stabilesc titlul abia dupa ce si-au clarificat si circumscris aria concreta de activitate in care se va desfasura cercetarea sau studiul respectiv. In cazul studentilor sau masteranzilor, tema lucrarii se stabileste fie in functie de domeniul psihosociologic de interes particular al acestora (exprimat de cele mai multe ori sub forma “mi-ar placea sa fac o lucrare despre comunicare/hipnoza/agresivitate/relatiile informale de la serviciu etc.”), fie in functie de activitatea pe care o desfasoara la locul de munca (aceasta alegere fiind motivata in principal de faptul ca studentul/masterandul are un acces mai facil la resursele activitatii respective si la subiectii de studiu - in acest caz, colegii de serviciu).

Va prezint cateva posibile teme care pot fi usor adaptate la specificul activitatii fiecaruia:

Aspecte ale comunicarii si relationarii formale in cadrul unui grup profesional
Aspecte ale comunicarii si relationarii informale in cadrul unui grup profesional
Relatia dintre comunicarea informala si satisfactia in munca
Motivatie si performanta in cadrul grupului profesional
Rolul si locul managerului in conflictele psihosociale de la locul de munca
Perceptii publice ale relatiilor extraconjugale la locul de munca
Opinii si atitudini fata de cariera ca fenomen psihosocial
Perceptii ale liderului informal de la locul de munca
Conflicte de opinii si perceptii ale conflictelor intragrupale de la locul de munca
Stresul la locul de munca si atitudini publice fata de acesta
Toleranta versus conflict fata de noii angajati

Cum se alcatuieste planul lucrarii?

Orice studiu sau lucrare de cercetare (licenta, disertatie etc.) trebuie sa aiba in vedere doua dimensiuni majore: teoria + activitatea de cercetare (practica) propriu-zisa. Indiferent de tema abordata si de domeniul in care aceasta se va desfasura, este esential ca lucrarea sa contina si o parte aplicativa, de cercetare. Din acest motiv, inainte de a realiza planul viitoarei lucrari, va trebui sa avem in vedere si cadrul metodologic general ca si metodele, tehnicile si instrumentele concrete care vor fi aplicate. Cele mai frecvente instrumente sunt cele care deja sunt cunoscute de la nivelul simtului comun: observatia, interviul si chestionarul. In functie de tema si de nivelul de cunosotinte si de experienta al studentului/masterandului se pot folosi si instrumente mai complexe: focus-grup, teste proiective, tehnica Delphi, analiza de continut sau studiul documentelor. In cazul in care nu ati participat sau nu ati absolvit un curs specializat in Metode si tehnici de cercetare psiho-sociala este de preferat sa parcurgeti o lucrare din acest domeniu inainte de a efectua lucrarea de cercetare.

Va prezint mai jos un posibil plan (care suporta destul de usor adaptari la diverse teme) si pe care-l puteti folosi cu succes in elaborarea lucrarii:

Titlul lucrarii: Motivatie si performanta in cadrul grupului profesional

A. Introducere
B. Motivatia temei si obiectivele generale ale lucrarii

C. Capitolul I
a.Motivatia
- definitii generale si istoria conceptului
- teorii si paradigme ale motivatiei
- masurarea si cercetarea motivatiei
b.Performanta in munca
- definitii si perspectiva generala
- teorii si paradigme ale performantei in munca
- masurarea performantei in munca
c.Relatia dintre motivatie si performanta in munca
d.Specificul activitatii X - cadru general si perspective

D. Capitolul II
a.Obiective particulare si ipoteze ale cercetarii (ipoteza generala si ipoteze de lucru - direct testabile)
b.Metode si tehnici de cercetare
- cadru metodologic general
- descrierea metodei si a tehnicilor folosite
- descrierea si prezentarea instrumentului de cercetare
c.Desfasurarea studiului
d.Rezultatele obtinute - prezentare si comentarii Concluzii

E. Bibliografie

——————————————————————————————

Pentru mai multe detalii legate de metodologia cercetarii in psihologie si despre realizarea partii aplicative, va rog sa consulati urmatoarea bibliografie:

Chelcea, Septimiu    Metodologia cercetarii sociologice. Metode cantitative si calitative, Bucuresti, Ed. Economica, 2001

Chelcea, Septimiu, Marginean, Ioan si Cauc, Ion Cercetarea sociologica. Metode si tehnici, Deva, Ed. Destin, 1998

Chelcea, Septimiu    Chestionarul în investigatia sociologica, Bucuresti, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, 1975

Ilut, Petru                 Abordarea calitativa a socioumanului. Concepte si metode, Iasi, Ed. Polirom, 1997

Marginean, Ioan        Proiectarea cercetarii sociologice, Iasi, Ed. Polirom, 2000

Mihu, Achim               ABC-ul investigatiei sociologice, Cluj, Ed. Dacia, 1973

Novak, Stefan            Concepte si indicatori. În Tamasi si Culea, Cunoasterea faptului social, Bucuresti, Ed. Politica, 1972

Popper, Karl R.         Logica cercetarii, Bucuresti, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, 1981